Testenine u Srbiji ekstra kvaliteta

Bez autora
Jun 14 2011

Testenine koje se prodaju na tržištu Srbije ekstra su kvaliteta, rezultat je prvog uporednog ispitivanja i ocenivanja kvaliteta testenina Pokreta za zaštitu potrošača Beograd. Od 27 uzoraka koliko ih je prikupljeno na teritoriji Beograda utvrđeno je da samo dva uzorka ne ispunjavaju zahteve Prvailnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa, jer imaju veći procenat vlage svežih testenina od dozvoljenog i veći procenat raskuvavanja. U pitanju su domaći rezanci proizvođača “Nikodinski Živka” i domaći rezanci samostalne zanatske radnje za izradu kora u Medakovićevoj 22. Rezultati ovog ocenjivanja pokazuju da je više od 50 odsto domaćih testenina po kvalitetu ispred italijanskih. Rezanci sa dodatkom kukuruznog brašna, koje proizvodi “Žitko” iz Bačke Topole, jedini su dobili maksimalnih 100 poena u ovom istraživanju, ujedno su bili i najjeftiniji na tržištu. Ovo jasno pokazuje da kod ovih proizvoda cena često nije merilo kvaliteta.

Testenine u Srbiji ekstra kvalitetaTestenine koje se prodaju na tržištu Srbije ekstra su kvaliteta, rezultat je prvog uporednog ispitivanja i ocenivanja kvaliteta testenina Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Od 27 uzoraka koliko ih je prikupljeno na teritoriji Beograda utvrđeno je da samo dva uzorka ne ispunjavaju zahteve Prvailnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa, jer imaju veći procenat vlage svežih testenina od dozvoljenog i veći procenat raskuvavanja. U pitanju su domaći rezanci proizvođača “Nikodinski Živka” i domaći rezanci samostalne zanatske radnje za izradu kora u Medakovićevoj 22.
 
- Rezultati ovog ocenjivanja pokazuju da je više od 50 odsto domaćih testenina po kvalitetu ispred italijanskih - rekao je Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.
 
Bogosavljević je dodao da su rezanci sa dodatkom kukuruznog brašna, koje proizvodi “Žitko” iz Bačke Topole, jedini dobili maksimalnih 100 poena u ovom istraživanju, ujedno bili i najjeftiniji na tržištu. Ovo jasno pokazuje da kod ovih proizvoda cena često nije merilo kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik